Jamarki: Mateja in Teja

3.9.2022, sobota

Mateja se je jamarskim vrstam pridružila leta 2015. Jamarstvo je spoznala leta 2014 prek sinov Žiga in Filipa in se počasi pričela navduševati nad tem početjem. Aprila 2015 prišla podpreti svoja sinova na tekmo v žemarjenju. Nato nas je bolje spoznala oktobra 2015 na pohodu v spomin na Rajka Bračiča in videla, da smo jamarji kar zanimivi prebivalci te Zemlje. Odločila se je, da se prične učiti vrvno tehniko in tako je novembra že visela na vrvi v Železni jami pod Aleševim budnim očesom. Znanje je pridno posrkala in v začetku decembra se je skupaj z nami spustila v Rakunovo brezno. Tam sta Mateja in Lea naredili svoj prvi spust in dobili občutek, za kaj se sploh gre. V Rakunu smo se res potrudili, za punci smo prinesli polno čokolade v jamo in ju navdušili. Ker je šlo Mateji res super, smo se kmalu spustili v Zgornjo Sevškovo rupo ali nam bolj poznano Ravbarjevo brezno. Sinova sta bila navdušena, da se je mama raje podala na zanimivo pot, kot pa da doma sedi, štrika in teži, kdaj bosta prišla domov. Za zaključek leta 2015 se je z nami skupaj z JK Črni galeb Prebold spustila v Golarjevo brezno. Tako je kar kmalu osvojila nekaj vertikalnih jam in se dodobra seznanila z vrvno tehniko. Matejina pot se je začrtala in do sedaj je aktivno sodelovala v vseh pomembnih zadevah v klubu. Mednarodno smo skupaj odpotovali dvakrat na Madžarsko: v Budimpešto in Blatno jezero; dvakrat v Bolgarijo: v Vratca in Dryanovo ter v Romunijo. Raziskovala je z nami v Kebrovi luknji v Rovu novega upanja, Brezno presenečenja, ponovno merjenje Zgornje Sevškove rupe ali Ravbarjevega brezna, Tinčevo brezno na Jeronimom, Sodnek, Mlinarjev rov, Jama na Slomniku in še bi lahko našteval. Sodeluje tudi na raziskovalnih taborih na Korošici. Sedaj nas čedalje bolj razvaja z odličnim kuhanjem, zaradi česar so prvomajski tabori na Slomniku okusnejši. Leta 2019 se je opogumila in svoje znanje pokazala JZS inštruktorjem ter opravila izpit za pripravnika jamarja, sedaj pa tudi za jamarko. Čestitke Mateja in še na veliko skupnih poti.

Teja ima jamarstvo v krvi, saj je njen oče Zlatko naš član že vrsto let. Teja nas je prišla prvič pogledati, ko smo imeli leta 2020 čistilno akcijo v Aramovi jami. Tiho nas je opazovala iz varnega zavetja očetovega hrbta. In ko je prišla domov, je rekla, da pa le še večkrat prišla nas pogledati. Zlatku sem dal besedo, da jo vrhunsko popeljemo v podzemni svet, predvsem pa jo bomo čuvali, kot bi bila iz stekla. Kmalu po tem dogovoru je že bila z nami na raziskovanju hriba Predkovica, kjer je raziskovala Dimno kamro, ki jo uvrščamo kot njeno prvo jamo. Ker ima jamarstvo v krvi, je bila poslej z nami skoraj na vseh akcijah. Ker se je bližal tabor Korošica, smo ji na Vranskem pokazali vrvno tehniko in že je z nami rinila v visokogorje. Tam smo na prvem raziskovalnem dnevu že našli večje odkritje, Brezno dveh sonc. Še čisto zelena se je spustila v 50-metrsko brezno. Gregiju je zmanjkalo vrvi za opremljanje jame in je zadnjih 5 metrov spojil z tanjšim prusikom, da je dosegel dno. V tisti situaciji smo ugotovili, da mogoče pa smo ji prehod preko vozla pozabili pokazati in smo jo obrnili nazaj gor. Gregi ji je sporočal, kako na vrvi narediti prehod iz spusta na žemarjenje, ko je prvič visela v večjem 30-metrskem breznu in kvačkala. Teja je bila iz pravega testa in ognjeni krst je naredila. Sedaj je redna članica na vseh akcijah, pridno nabira znanje in lani se je udeležila tudi raziskovalne ekspedicije v Bosni in Hercegovini, kjer ji ni bila nobena naloga prenaporna. Znana je tudi po vestnem učenju tako na faksu, kot tudi v jamarskih veščinah. Tako je spomladi letos naredila izpit za pripravnika jamarja in sedaj jeseni že za jamarko. Čestitke Teja in za tvojo 20-letnico si obetamo še dolgo skupno jamarsko pot.

Da pa ne bi kdo pomislil, da so v našem klubu samo ženske, je na izpite za spremstvo odšel tudi Tilen. Srečal se je s pravo dolenjsko jamo in v Pihalniku spoznal blatna sidrišča in vozle. Predvsem enega sidrišča, kjer je v vozel porinil žemar in se v mukah rešil iz blatnega objema. Zvečer pa sta na Speleotlonu Teja in Tilen tvorila ekipo Podlasce, kjer sta od 17 ekip osvojila odlično 4. mesto. Uspešni dan v Kočevskem rogu in hvala JK Novo mesto za organizacijo in dobro hrano.

Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Maks Jamski

Ni komentarjev:

Objavite komentar