23. september 2019

Mini odprava v Lipiško jamo22.09.2019, nedelja
Že dolgo smo želeli pokukati v jame na Krasu, ampak vedno nas je nekaj ustavljalo. Sedaj, ko smo dobili vabilo za ogled Lipiške jame, smo rekli: »sedaj pa gremo«. Zbrala se nas je pisana druščina in peljali smo se proti Sežani, kjer nas je čakal pred vhodom v jamo skrbnik jame Jaka Jakofčič, ki je bil tudi naš vodnik.
Kai, naš najmlajši član, je oblekel najmanjši kombinezon, kar jih imamo v skladišču in še vedno mu je bil 100x prevelik. Ko smo mu zatlačili hlačnice v čevlje, zavihali rokave in ga opasali, smo bili pripravljeni na ogled. Na vhodu nas je čakala ferata in nato lestev v jamo. Nato smo zakorakali v prelepo jamo, polno jamskega okrasja. Hitro smo spoznali, da smo se oblekli preveč, saj smo navajeni na bolj mrzle jame. Jama je zelo dobro opremljena s feratami, tako sta naša najmlajša člana lahko brez težav premagovala globino v jamo.
Na veliko mestih pa so nas čakali načrti jame, tako smo lahko trenirali še branje načrtov, kje se nahajamo. Za veliko dvorano, kjer sta res lepa dva velika stalagmita, smo zavili še v stranski del, kjer smo si pogledali lepe barvite kapnike. Potem smo šli mimo prave mišnice, saj se velikanski blok naslanja le z malim špičkom na sosednjo skalo. A tako je že tisočletja, tako da ni panike.
Potem smo se znašli v Labirintu, kjer smo šli malo gor in dol in že smo stali pred večjim rovom, ki se strmo spušča. Tam smo si še pogledali, kako se lotijo kopanja pravi strokovnjaki in se sprehodili po 50 metrov dolgem skopanem rovu, ki jih bo prepeljal v nove dele jame. Res zanimiv in vztrajen projekt, ki smo si ga vzeli za vzor.
Potem smo se spustili po klančini cca. 80 metrov globoko. Tam smo pogledali, kako deluje kadilce, ki kaže smer prepiha. Nato smo prišli do kavča, kjer smo počili in naredili nekaj jamskih figur. Nato smo šli gledat dele, ki so jih našli s pridnim kopanjem in to v kar triletnem projektu. Tu naj bi se jama še nadaljevala, ampak čaka na naslednje generacije.
Potem smo počasi zapustili res lepo jamo. Uroš, Kai in Tilen pa so opravili tudi osebni globinski rekord: prišli so do -250 metrov globine. Res prijetna mini odprava na matični Kras, ki je bila poučno doživeta.
Zapisal: Maks Jamski ; Foto: Maks Jamski

Ni komentarjev:

Objava komentarja