14 julij 2015

Na današnji dan leta 1990

Na današnji datum - takrat je to bila sobota - smo pred 25. leti odprli Snežno jamo za turizem.


Seveda to ne bi bilo mogoče brez vloženega prostovoljnega dela članov kluba v urejanje poti po jami. Z deli smo začeli pozimi istega leta, ko so bile snežne in vremenske razmere zelo ugodne. Bilo je mrzlo (predvsem v dolini), snega pa v hribih ni bilo. Za prve obiske smo v Ledeno pobočje vsekali stopnišče in pripravili obojestransko ograjo iz vrvi in kovinskih stebričkov. Osvetljena je bila Ledena dvorana in vhodno pobočje od zgoraj. Takrat je bila tudi lestev lesena in le ena v celotni dolžni do ledenega pobočja. Vhodno ograjo in lestev so okoli leta 1983 uredili lučki planinci, ki so do Ledene dvorane napeljali tudi jeklenico, ki je služila za pomoč pri spustu in predvsem pri vzpenjanju iz jame.
Za osvetljevanje smo - kot še danes - uporabljali karbidovke, ki jih je za naše potrebe naredil Zdravko Goršek. Pri njihovi uporabi se je spremenilo predvsem to, da smo včasih imeli le eno na 5 obiskovalcev, danes pa jih lahko ponudimo več, pa tudi karbid ni več iz Ruš ampak uvožen. Obiskovalce smo takrat vodili še do ponvic, ki so nekaj korakov naprej od Dvorane kijastih kapnikov. Zaradi poškodb kijastih kapnikov tja ne vodimo že več kot dvajset let.
Druge infrastrukture takrat še ni bilo. Kot tisti, ki je prvo sezono največ dni prebil na Raduhi, sem čakal na obiskovalce kar pod veliko smreko pri dananšnjem nadstrešku.
Seveda se je od takrat spremenilo še marsikaj drugega - država, obiskovalci, urnik, ponudba, pa še jama se je "postarala" za 10 milijonov let.
Mi pa za nekaj manj.

Slike: Arhiv JK Črni galeb Prebold.
Silvo

Ni komentarjev:

Objavite komentar